Am absolvit Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică (CSIE), profilul Statistică și Previziune Economică, promoția 2008, după care am continuat în cadrul aceleași facultăți cu un masterat de cercetare, profilul Statistica și Econometrie, promovând în anul 2010.
Toate materiile pe care le-am studiat în facultate s-au dovedit foarte utile, deși pe moment uneori mă întrebam care le-ar fi folosul în viitor. Structura studiilor universitare din CSIE de fapt te învață sa te pregătești profesional pe viată, cum sa înveți continuu, cum sa descoperi alte lucruri noi.
Am fost preparator universitar în cadrul facultății în primii ani de cariera, fiind co-autor a mai multor articole științifice, membru în proiecte de cercetare naționale și europene, co-autor a unei cărți pe migrația forței de muncă și a efectului de “brain drain”.
Acum sunt Chartered Statistician și mentor al generațiilor de tineri statisticieni în cadrul Societății Regale de Statistică din Marea Britanie. Mi s-a acordat aceasta certificare nu numai pentru progresul profesional, dar și educațional, dobândit în timpul anilor de facultate și masterat CSIE.
Am emigrat în Anglia în 2012 și am acumulat experiență, atât în mediul public (Catalyst Housing Association), cât și în mediul privat (Ipsos, YouGov, Boobook, Euromoney, Nominet), iar în prezent sunt fondatoarea firmei de consultanță The Statistical Company din Londra, care are în portofoliu clienți, precum The Walt Disney Company, Sony Electronics.
Acumulând peste 15 ani de experiență, am lucrat în proiecte multiple în care cunoștințele de statistică dobândite în timpul facultății m-au ajutat sa îmi dezvolt și mai mult abilitățile de a explica modele complexe într-un mod simplu, după cum Einstein spunea: “…dacă nu poți să îi explici unui copil de 6 ani, chiar tu nu înțelegi despre ce este vorba.”
Aura Popa
Întotdeauna am fost pasionată de informatică, dar cum nu m-am împrietenit prea tare cu fizica, ci eram mai degrabă atrasă de economie, am știut încă din clasa a X-a că voi urma CSIE în cadrul ASE, ba chiar aveam deja o îndrumare puternică spre specializarea de Statistică. Această afinitate a mea către statistică a fost confirmată după primul an de facultate când a trebuit să-mi aleg specializarea. Nu am avut niciun dubiu și am ales Statistica.
În anii petrecuți pe băncile Statisticii am avut ocazia de a urma cursurile domnului profesor Daniel Pele, care ulterior mi-a devenit îndrumător pentru lucrarea de licență. De asemenea, am avut șansa să urmez cursul doamnei profesor Constanța Mihăescu, care pentru mine a însemnat un model de urmat în viață. Cei doi profesori m-au inspirat enorm. Cred că uneori nici nu-și dau seama cât de importantă este energia pe care o transmit studenților. Eu am simțit-o din plin!
CSIE mi-a oferit șansa să încerc experiența de a studia și locui în altă țară (Franța, în cazul meu) prin intermediul burselor Erasmus. Experiența asta mi-a oferit multe lecții, dar mi-a arătat în primul rând că nivelul de educație pe care eu l-am primit îndeplinește criteriile internaționale. După Erasmus, m-am întors în Franța, de data aceasta pentru o perioadă mai lungă. Mi-am terminat studiile în cadrul Universității Pantheon-Sorbonne, Paris. Și tot în Paris mi-am început cariera ca statistician econometrist în domeniul riscului de credit, iar timp de 7 ani am lucrat la băncile BPCE și Natixis.
În prezent, locuiesc în Zurich și lucrez ca business analyst pe risc de credit la Credit Suisse. Sunt foarte recunoscătoare pentru ce am învățat la CSIE. Anii de facultate au fost pentru mine ca o trambulină care mi-a arătat cât de sus pot să sar. Cea mai importantă lecție pe care am reținut-o este aceea de a urma pasiunea în tot ceea ce fac, așa că dacă aș avea un sfat pentru boboci ar fi să învețe, să fie consecvenți, să fie deschiși către noi oportunități și bineînțeles să își urmeze visele. Pasiunea, seriozitatea și munca sunt întotdeauna răsplătite 🙂
Oana Pascalache
Fac parte din promoția 2011 a facultății de Cibernetică Statistică și Informatică Economică. Am ales CSIE, la fel ca mulți alții, pentru ca am ezitat între zona de economie/finanțe și cea de IT. Pe parcurs am descoperit un alt drum, cel de statistică/data science/machine learning, domenii care sunt și vor rămâne “pe val” în prezent și viitor.
La 10 ani de la terminarea licenței, CSIE a însemnat pentru mine legarea unor prietenii de o viață, cele mai tari petreceri și baluri ale bobocilor, dar și deschiderea multor orizonturi profesionale, care ulterior mi-au adus proiecte în mai multe țări și pe mai multe continente.
Am continuat cu un master in Franța în Econometrie si Statistică Aplicată, am lucrat în consultanță 7 ani în Franța, iar din 2019 m-am întors în România, unde lucrez la Deloitte în Data Science pentru Gestiunea Riscului în bănci. CSIE deschide foarte multe uși în viață și cine este adaptabil și”pe fază” își va găsi cu siguranță propriul drum, cu numeroase satisfacții, în domenii care poate nici nu există în prezent.
Vlad Teleabă